TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Kutná Hora: stříbrné město

Kutná Hora: stříbrné město

1245278579Rok 2011 přinesl do Kutné Hory mnoho novinek, s těmi nejdůležitějšími z oblasti cestovního ruchu a kultury bychom Vás rádi seznámili a zároveň Vám prozradíme, co se chystá pro rok příští.

Kultura:

V letošním roce odstartuje nultý ročník Kutnohorského varhanního festivalu na konci léta. Jedná se o sérii tří koncertů, které se rozezní v těch nejkrásnějších kutnohorských církevních památkách od pátku 16. 9. do neděle 18. 9.2011.

V pátek večer zahájíme festival koncertem v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, v sobotu se varhany rozezvučí v kostele sv. Jakuba, přičemž výtěžek z koncertu bude věnován na opravu střechy kostela. V neděli odpoledne festival zakončíme v chrámu sv. Barbory. Na festivalu se představí renomovaný kutnohorský varhaník Michal Hanuš, slovenský vynikající interpret Marek Vrábel a skvělý český organolog a varhaník Pavel Černý.

V sobotu 17. 9. Je navíc jako doprovodný program připravena přednáška na téma „historie kutnohorského varhanářství“ a komentovaná prohlídka varhan v kostele sv. Jana Nepomuckého.

V příštím roce bychom chtěli festival rozšířit, jako doprovodný program plánujeme výstavu o varhanářství a mimořádné prohlídky města s názvem „Po stopách kutnohorských varhanářů“.

I v letošním roce pokračuje nultý ročník Kutnohorského varhanního festivalu na konci léta. Festival byl rozšířen a prodloužen. Pod společnou značkou se tedy propagují kulturní akce od června až do září.

Novinky

Novinkou číslo jedna pro rok 2011 je produkt, který vytvořilo občanské sdružení Kutnohorsko.cz, s názvem „Stříbrný klíč“. Od června letošního roku mají turisté možnost zakoupit hromadnou vstupenku do osmi památkových objektů. V ceně 250,- jsou však zahrnuty i další benefity ve formě slevových kupónů na rozličné služby (od ubytování přes stravování až k wellness).

Stříbrný klíč lze zakoupit ve všech informačních centrech v Kutné Hoře, jednotlivých památkových objektech, do kterých Klíč umožní vstup, ale i u vybraných distributorů v Praze a Středočeském kraji. Existuje i možnost zakoupit Klíč online.

Další novinkou je produkt „Noc v sedleckém opatství“. Tento produkt vytvořilo Informační centrum Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec. Jedná se o cca dvou hodinový program, kdy se návštěvníci seznámí s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci a s legendární kostnicí v docela jiném světle, a to pouze za svitu svící. Součástí programu je kostýmovaná prohlídka obou objektů, hudební vystoupení a degustace vína. Tento program nutno objednat.

Infrastruktura:

V roce 2011 byl po pěti letech a menší rekonstrukci znovuotevřen hotel Villa U Varhanáře. Hotel nabízí celkem 12 pokojů v kategorii *** (tři třílůžkové pokoje, dva dvoupokojové apartmany, šest dvoulůžkových a jeden pokoj DeLuxe s menší terasou). Celková kapacita pevných lůžek je 31. Všechny pokoje jsou vybaveny koupelnou se sprchou, telefonem, TV se satelitním příjmem a wifi internetem zdarma.

Velmi náročnou rekonstrukcí prošel také hotel U Kata. Hotel disponuje v současné době kapacitou 65 lůžek a velkou výhodou je také prostorné uzavíratelné parkoviště.

Hotel a restaurant U Kata také nabízí, ve spolupráci se svatebním salonem, kompletní svatební servis.

Další výhodou je školící místnost s kapacitou 40 míst, vhodná především pro firemní semináře, školení či prezentace. K dispozici je datový projektor s promítacím plátnem, flipchart, video, CD přehrávač, možnost připojení k internetu pomocí Wi-Fi technologie. V průběhu celého dne je zajištěno občerstvení, včetně přípravy coffee breaku ve školící místnosti.

Další novinkou jsou mapy Kutné Hory s vyznačenými památkami a orientačními body, včetně zastávek MHD, které byly instalovány v autobusech městské hromadné dopravy. Tyto mapy také přispívají ke snadnější orientaci turistů v destinaci.

Co se chystá…

Jak již bylo řečeno, Kutnohorský varhanní festival na konci léta se v příští sezóně rozroste. Také se rozšíří jeho doprovodný program o výstavu a nový průvodcovský okruh.

V současné době však zejména probíhají přípravy projektu Europa Jagellonica, kterým bude Kutná Hora v příštím roce doslova žít. Jedná se o mezinárodní výstavní projekt, který se realizuje ve spolupráci partnerů z Německa, Polska a České republiky, respektive Kutné Hory. Projekt bude prezentovat umění a život ve střední Evropě v období vlády Jagellonců.

Výstavní projekt začne 19. 5. 2012 v Kutné Hoře, kde potrvá do 30. 9. 2012, poté se přesune do Polska. Hlavní realizátorem za Českou republiku je Galerie Středočeského kraje (GASK). Projekt se však promítne i do dalších památkových objektů (Vlašský dvůr, České muzeum stříbra, chrám sv. Barbory atd.). V rámci projektu projde rozsáhlou rekonstrukcí expozice ve Vlašském dvoře a budou zpřístupněny i památkové objekty, které normálně návštěvníci spatřit nemohou (kostel sv. Vavřince na Kaňku…).

Pro potřeby projektu bude vytvořena i speciální hromadná vstupenka. Europa Jagellonica se však neomezí jen na Kutnou Horu, se vstupenkou na kutnohorskou výstavu budou moci návštěvníci zdarma vstoupit i do dalších památkových objektů po celé České republice.

vylet-23-khora barbora