TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Komentář AHS k fungování horských středisek ve 4. stupni PES

Komentář AHS k fungování horských středisek ve 4. stupni PES

klein1

Jsme rádi, že je v otázce provozu na našich horách konečně jasno. Nicméně přechod do stupně č. 4 PES je samozřejmě pro horská střediska obrovskou komplikací. Vánoční svátky znamenají pro tento sektor téměř třetinu všech tržeb z celé zimní sezóny.

Pozitivní je, že mohou začít fungovat alespoň skiareály, které tak budou moci nabídnout své služby, byť jen místním, nebo jednodenním návštěvníkům. Horší je to pro hoteliéry, restauratéry a další služby na horách, protože toto období je tradičně téměř vyprodáno. Horská střediska fungují jako celek a pokud vypadne jakákoliv jeho součást, vždy to je velký problém. Doufáme, že připravované kompenzační programy pro hotely a gastro provozy budou co nejvyšší.

Samozřejmě vnímáme aktuální nepříznivý vývoj epidemie u nás a také sledujeme situaci v zahraničí, kde podobný model provozu na horách museli zvolit například v Rakousku.

Skiareály jsou na návštěvníky po stránce nastavení bezpečnostních a hygienických pravidel připraveny. Byly totiž připraveny i na režim ve stupni č. 3, kdy se předpokládal plný provoz i hotelů a restaurací. Základem je organizace front tak, aby se pomocí koridorů dodržely požadované odstupy 2 m. Na dopravních zařízeních je třeba počítat s ochranou dýchacích cest. Návštěvníci si tedy bez obav můžou přijet zalyžovat a doufáme, že pohyb na čerstvém vzduchu, který je jistě po mnoha stránkách pozitivní, si naplno užijí. Zároveň chceme požádat návštěvníky, aby byli ohleduplní a zodpovědní, abychom si pobyt na horách vychutnali všichni ve zdraví.

Všichni doufáme, že brzy bude možný návrat alespoň do stupně č. 3, kdy pojedou i ubytovací a stravovací služby – i v tomto režimu jsou skiareály připraveny splnit všechna požadovaná opatření k bezpečnému provozu.

Jak je to s manuálem:

Manuál pro jednotlivé stupně PES je jakousi „maticí druhého řádu“, tedy pomocný text, který se pro jednotlivé stupně propisuje do jednotlivých opatření vydaných jako usnesení vlády. To se nyní stalo pro 4. stupeň – pravidla pro stupeň 3 jsou velmi podobná (management front, rozestupy, roušky, nezakrývání „bublin“ na sedačkách, dezinfekce, apod.).

Konkrétní text z usnesení vlády č. 1332:

Omezuje provoz v lyžařských areálech tak, že provozovatel dodržuje následující pravidla:

a) provozovatel lyžařského vleku nebo lanové dráhy zajistí řízení front tak, že zákazníci jsou řazeni do samostatných koridorů s jednosměrným postupem osob, v zástupu za sebou, s rozestupy mezi osobami alespoň 2 metry s výjimkou členů domácnosti; vzájemná vzdálenost dvou koridorů od sebe je alespoň 2 metry,

b) provozovatel lyžařského vleku nebo lanové dráhy zajistí, že sedačky s krytem jsou mechanicky zajištěny proti možnosti uzavření a kabiny mají po celou dobu provozu otevřená okénka;

Další fungování:

Jaká jsou omezení, která mohou od pátku lyžaři očekávat? Viz výše:

Roušky, rozestupy, dezinfekce, ideálně rezervace služeb online, platby kartou. Nebudou doplňováni lidé na sedačkách, tzn. pojede se podle principu bydlíte spolu – lyžujte spolu apod.

Jak budou probíhat fronty u vleků? Viz koridory popsány výše:

Organizovány budou podle místních podmínek jednotlivých areálů a dopravních zařízení. Nepředpokládáme, že počet návštěvníků bude díky absenci ubytování takový, aby se organizace koridorů komplikovala. Bylo to takto nastaveno i na stupeň č. 3.

Jakou čekáte návštěvnost?

Návštěvnost bude nižší nejen kvůli chybějícímu ubytování, ale i dalším službám, které budou výrazně omezené (stravování). Jednodenní návštěvníci nemohou nahradit v pobytových střediscích výpadek ubytovaných hostů.

Kolik areálů bude v provozu?

Nyní ještě nelze odhadovat, kolik středisek od pátku otevře. Početně se budeme pohybovat pravděpodobně v řádu menších desítek středisek. Problém je totiž v tom, že technický sníh zůstával u řady skiareálů na hromadách a bude rozhrnován na sjezdovky až nyní, kdy je jasný termín umožnění provozu. Páteční spuštění samozřejmě záleží i na počasí.

Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek