TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Geocaching: najdětě svůj poklad

Geocaching: najdětě svůj poklad

offroad-geocaching-by-roman-jrNebaví vás „obyčejná turistika“ a rádi byste si výlet zpestřili něčím akčnějším? Vyzkoušejte geocaching, který je určen všem milovníkům bezpečného dobrodružství od ranného do pozdního věku. Jedinou nevýhodou této moderní zábavy se sportovním nádechem je jeho vysoká návykovost – některé kešky vám prostě nedají spát.

Geocaching je outdoorová aktivita pro všechny majitele GPS přístrojů spočívající v hledání speciálních tajných skrýší. Název aktivity vznikl z anglického slova „cache“ – skrýš. Toto slovíčko u nás zdomácnělo na mazlivé „keška“. Princip hry spočívá v tom, že někdo na nějaké zajímavé místo schová kešku (nejčastěji) plastovou krabičku a její GPS spolu s několika nápovědami zveřejní na internetu. Nejznámější a celosvětově využívaný web má adresu www.geocaching.com. Po registraci na tomto serveru se vám odkryjí dosud nevídané možnosti zpestření vašich výletů, ať už pěších, bikových nebo třeba na motorce.

Osudový rok 2000

Osudného roku 2000 se svět rozdělil na tzv. „mudly“ a „kešery“. Výraz mudla označuje v kešerské hantýrce všechny ty, kteří omamnému kouzlu geocachingu ještě nepropadli a nerozumějí mu. Začátkem května onoho roku americká vláda zrušila umělou chybu přenosu GPS pro veřejné používání, čímž se zlepšila přesnost tohoto navigačního systému na pár metrů.

Muži jménem Dave Ulmer to nedalo a řekl si, že nový systém otestuje. Do lesa proto ukryl nádobku se zápisníkem a na internetu zveřejnil její souřadnice se vzkazem pro hledače „něco seber a něco vlož“. Během několika dní se nálezci na webu podělili se svými zkušenostmi z hledání a zároveň začali zakládat skrýše na jiných místech. Dali tak vzniknout nové zábavě, která se rychle rozšířila do celého světa. V současnosti existuje přes 1.400.000 keší, z toho 24.000 v Česku.

Pronikněte do kešerské hantýrky

S geocachingem může začít kdokoli a kdekoliv, stačí se zaregistrovat na internetu. Nalezení kešky je různě složité, stejně tak keš může mít různou podobu: nejrozšířenějším typem je tradiční keš, k níž vás přímo nasměrují GPS souřadnice. K multikeši se musíte propracovat v několika krocích – podle prvotních souřadnic najdete na místě kam vás dovedou další informace, kam pokračovat. Fantazie tvůrců je opravdu bohatá, lze se setkat s počítáním souřadnic nebo luštěním různých hádanek a rébusů.  

Mystery keš, lidově zvaná mysterka, je další formou složitějšího hledání. Kešerovi nejsou dány přímé souřadnice, ty musí získat určitým výpočtem, vyluštěním šifry, vyhledáním v pramenech či zjištěním souřadnic v jiné keši. Některé kešky nemusí vůbec představovat pouze nějakou schránku. Říká se jim zeměkeš (nebo ertka z angl. earthcache) a představují určité geologicky zajímavé místo, například vrchol hory. Českou specialitou jsou tzv. výškovnice, což jsou schránky s knihou návštěv (a čas od času také nějakou laskominou), které jsou rozmístěné na mnoha vrcholech.

Informace na internetu také přibližují obtížnost nalezení kešky, její velikost a další užitečné informace. Pokud se vám podaří kešku úspěšně ulovit, čeká v ní na vás zápisník či pouhý papírek s propiskou. Sem zapíšete svůj vzkaz, datum a nějakou poznámku, samozřejmě také svoji přezdívku, pod kterou jste zaregistrováni. Slušností je poděkovat autorovi keše za vynaloženou práci při založení a udržování skrýše.

Při psaní nemusíte vymýšlet dlouhé romány, stačí využít zaběhlé zkratky (vycházející z angličtiny), kterým rozumí jen kešeři, jako například TFTC (thanks for the cache), FTF (first to find) – první nález, který patří tomu kdo jako první kešku objevil po ukrytí autorem.TNLN (took nothing – left nothing) použijete, pokud ze skrýše nic nevyberete, ani nevložíte.

Při výměně věcí platí pravidlo, že se vkládá hodnotnější věc, než jakou vyberete. Většinou najdete v keškách hračky z kinder vajíček, plyšáky nebo mince. Existují ale také speciální druhy „pokladů“, které se nevyměňují, ale jejich cílem je cestovat ze skrýše do skrýše. Jedná se o tzv. geocoiny a travelbugy. Oba mají identifikační kód, podle kterého lze na internetu zjistit jejich cesta. Samozřejmostí pro lovce je po odlovení zamaskování keše na původní místo, aniž ho při tom kdokoli viděl.

Světové i domácí rekordy českých kešek

Čeští geokešeři jsou podle průzkumu agentury Aspectio čtvrtí nejaktivnější na světě. Nejstarší česká keš je od roku 2001 ukryta kdesi ve štramberském parku. Založil ji tam jeden z „geozvěstů“ Kenneth Kovar z Texasu, jehož pradědeček pocházel z Nového Hrozenkova. Nejsevernější českou keš najdete ukrytou někde ve šluknovském výběžku. Nejjižnější keš se naopak nachází u Vyššího Brodu v přírodním parku Vyšebrodsko. Jedná se o multikeš, jejíž jedna stage leží u nejjižnějšího bodu Česka. Místo bylo ještě před dvaceti lety nedostupné a střežily jej nabité samopaly strážců hranic.

Nejzápadnější kešku najdete v Ašském výběžku na vyvýšeném místě poblíž nejzápadnějšího bodu České republiky, který tvoří soutok dvou potůčků při státní hranici. Nejvýchodnější keška je skrytá na jednom tajném místě v lese u obce Bukovec poblíž pamětního kamene. Cestou se z informačních panelů dozvíte spoustu zajímavostí například o způsobu života místních horalů.

Kde jinde hledat nejvýše položenou kešku České republiky, než na Sněžce? Nejvyšší česká hora nabízí překrásné rozhledy – místní znalci tvrdí, že při mimořádné viditelnosti bývá vidět i Petřínská rozhledna v Praze. Naopak nejnižší česká keška se nachází u Hřenska mezi dnes již bývalými celnicemi České republiky a Spolkové republiky Německo a připomíná dobu, kdy zde až do 21. prosince 2007 existovalo území nikoho. Keš slouží především jako přestupní stanice geocoinů a travelbugů, protože poloha kešky je jako stvořená k přeshraničnímu vycestování těchto předmětů.  

Nejnavštěvovanější česká keš se schovává poblíž sochy Terezky na Mariánském náměstí znázorňující alegorii řeky Vltavy. Socha byla oblíbená již v dřívějších dobách – v 19. století se do sochy bláznivě zamiloval vysloužilý rytmistr, který ji odkázal všechen svůj majetek. Terezka zřejmě drží i světový rekord nejnavštěvovanější keše na světě, k 19.9.2011 měla evidovaných 8155 odlovení, zatímco Original Stash Tribute Plaque, kterou Američané obvykle považují za nejnavštěvovanější fyzickou keš, navštívilo pouze 6537 kešerů.  

Těsně za Terezkou se drží keška u Václavského náměstí, umístěná na rampě Národního muzea. Největší kešku najdete v Hostýnských vrších. Keška, která se věnuje největšímu Čechovi všech dob – Josefu Drásalovi, je pravděpodobně největší schránkou na světě. Keš totiž představuje celá jeskyně o vnitřním objemu přes 50 m3.

Zdroj: CzechTourism

6 horsky-potok