Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Divocí koně Převalského se vrátili do Slatiňan

Divocí koně Převalského se vrátili do Slatiňan

prince edward island golf md

Návštěvníci zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku budou moct znovu obdivovat vzácné koně Převalského. Ti se do tamního parku vrátili po víc než půl roce. Zapůjčila je pražská zoologická zahrada. Do hippologického muzea ve Slatiňanech se po více než půl roce vrátili dva koně Převalského.

Ohrada těchto vzácných koní, kteří u slatiňanského zámku pobývali od roku 1993 zůstala v dubnu opuštěná poté, co si je odvezla pražská zoologická zahrada, které patřili. Zámecké nadaci bývalého kastelána došly peníze na jejich chov a navíca na jejich pobyt ve Slatiňanech neexistovala žádná regulérní smlouva.

Kobylka Lima a hřebec Nepomuk byli zařazeni do porgramu záchrany druhů, takže ze Slatiňan putovali do původní vlasti koně Převalského –  Mongolska.

Odvoz koní Převalského ze Slatiňan vyvolal u řady tamějších obyvatel smutek. Ani na zámku s hipologickou expozicí se s absencí koní nesmířili - ohrada byla opravena a podařilo se uzavřít také řádnou smlouvu s pražskou zoo, která by také měla platit krmení koní. Do Slatiňan se tak vrátil chovný pár Xandy a Fučík, kteří už tady dříve pobývali.

Nový pár koní budou moci zájemci z řad veřejnosti obdivovat ve výběhu po celý rok. Zejména děti budou moci porovnat rozdíl mezi divokými a domestikovanými koňmi, kterých se na loukách kolem slatiňanského parku pasou desítky.

Krmení koní je však přísně zakázáno, před šesti lety zde uhynula klisna Chrudimka po té co pozřela jedovatý list. Ohradu s výběhem koní Převalského naleznete v zámeckém parku hned vedle zámku.

Zdroj:  ČCCR – CzechTourism