TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Češi už cestují více než před pandemií, zejména po Evropě

Češi už cestují více než před pandemií, zejména po Evropě

owg ceick4tld650wd7mfogdqlpmjsmbnba_m-njrzg4moq8s1rkzvlhnov-bub3o_lmayu

Po dvouleté cestovatelské pauze zažívá Kiwi.com enormní nárůst zájmu o letenky na letní sezónu. Podle dat společnosti vzrostly počty letních rezervací Čechů na více než sedminásobek v porovnání s čísly za loňský rok, oproti předcovidovému období jsou rezervace vyšší v průměru o 80 %. Nejpopulárnějšími destinacemi jsou stále Itálie a Španělsko, ale také Spojené království. Mezi zahraničními turisty se těší rostoucímu zájmu Praha, během léta se do ní chystá o polovinu více lidí než v roce 2019.

“Zájem cestovatelů o letenky na léto je obrovský. Vidíme, že razantní uvolnění proticovidových opatření má na chuť cestovat zásadní vliv. Od začátku roku prodáme v průměru 40 tisíc sedadel, nicméně v posledních dvou měsících zaznamenáváme rekordy i přes 80 tisíc sedadel. Letenky lidé rezervují klidně i s několikatýdenním až několikaměsíčním předstihem, v samotné destinaci pak tráví nejčastěji necelý týden,” říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience s tím, že podobný zájem o letenky společnost čeká i s příchodem samotné letní sezony.

České cestovatele nadále nejvíce lákají tradiční evropská přímořská dovolenková místa, ale také městská turistika v Londýně, Paříži, Miláně, Budapešti či Kodani. Globálně se také zvyšuje zájem o lety do USA, zatímco zájem o tradiční asijské destinace, kde se jednotlivé země zahraničním turistům otevírají o něco pomaleji, teprve ožívá. V rámci Asie Kiwi.com eviduje globálně největší zájem o letenky do Thajska a Malajsie, populární je také Turecko.

Ceny letenek pomalu rostou, po Evropě se ale stále létá levně

S rostoucí poptávkou cestujících, sílícími inflačními tlaky a zvyšujícími se náklady na pohonné hmoty, kterým aerolinky v posledních měsících čelí, rostou také ceny letenek, které však i nadále nedosahují úrovně z roku 2019. “Ceny letů na globální úrovni na období letních prázdnin se aktuálně pohybují nad úrovní minulého roku, a to v průměru o 22,6 %. Tento vývoj je způsobený především rostoucím zájmem cestovatelů o zahraniční cesty, který je oproti minulému roku enormní,” dodává Dočkalová.

“Cestovatelé mají stále možnost využít výhodných nabídek na trhu, je ale velmi pravděpodobné, že v případě rostoucí poptávky zákazníků by mohlo být zdražování letenek v následujících měsících o něco citelnější,” uzavírá Eliška Řezníček Dočkalová.

Prahu během léta čeká příval zahraničních turistů

Turistické žně nečekají pouze přímořské destinace, vysokému zájmu se těší také Praha, kam letos v létě plánuje zavítat o 53,7 % více turistů než tomu bylo v době před vypuknutím pandemie, v porovnání s loňskými čísly se pak jedná o více než sedminásobek turistů. Jde především o návštěvníky z Izraele, Velké Británie, Slovenska, Itálie a Spojených států. Většina turistů plánuje v Praze strávit v průměru do tří dnů (83 %) a svou letenku si pořídili v průměru o 33 % levněji než tomu bylo v roce 2019.