TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Češi nepodceňují cestovní pojištění ani plán výdajů

Češi nepodceňují cestovní pojištění ani plán výdajů

karlovy vary_75

Podle průzkumu srovnávacího portálu tráví 45 % Čechů dovolenou v tuzemsku. Zbytek vyráží do zahraničí, nejčastěji k moři v některé z evropských destinací. Pojištění na dovolenou už dnes považují za samozřejmost – jednorázové cestovní pojištění uzavírají tři čtvrtiny z nich. Průzkum také ukázal, že na dovolené chce mít většina Čechů své peníze pod kontrolou. 59 % z nich si stanovuje finanční plán dovolené s limitem do 15 000 Kč a 10 % si dokonce vystačí jen s částkou 5 000 Kč.

Letní dovolená v naší domovině je u Čechů stále populárním fenoménem, avšak oblíbenost zahraničních destinací rozhodně neklesá. Jak potvrdily výsledky červnového průzkumu srovnávacího portálu u 850 respondentů, 31 % českých dovolenkářů volí pobyt u moře v rámci Evropy, 8 % pak preferuje moře v zemích mimo EU. Do zahraničí se však Češi v létě vypravují i na poznávací zájezdy či nejrůznější wellness pobyty, jak uvedlo 16 % oslovených. Při výběru letní dovolené mají oba partneři ve většině případů rovnocenný názor.

Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi rozhodně nepodceňují otázku pojištění na dovolenou. 74 % z nich uzavírá jednorázové cestovní pojištění a 15 % využívá své celoroční pojištění k platební kartě.

 Také považuje za zajímavé, že dvě třetiny dotázaných vědí, co dělat a na koho se obrátit v případě pojistné události.

Výdaje na dovolenou tvoří značnou část ročního rodinného rozpočtu na rok, proto je vhodné stanovit si maximální finanční limit a pevně se ho držet. To ovšem dělá pouze 11 % respondentů. Na druhou stranu alespoň hrubý plán na dovolenou si vytváří 59 % dotázaných, zatímco 30 % se vůbec neomezuje.

Na nákladech se přitom oba partneři podílejí stejným dílem, případně využijí společný účet. S finančním plánem úzce souvisejí celkové náklady, které na letní dovolené v cizině utratíme. Čtvrtina dotázaných vydá zhruba do 10 000 Kč na osobu za týden, další čtvrtina nanejvýše 15 000 Kč a maximálně 20 000 Kč pak utratí 20 % dotázaných. Na týdenní pobyt v zahraničí si lze vystačit i s pouhými 5 000 Kč, jak uvedla desetina respondentů.

Pobyt v zahraničí jde ruku v ruce s výměnou valut. Z průzkumu vyplynulo, že zde jsou tábory poměrně vyrovnané. 45 % dotázaných si obvykle vymění určitou část v Česku a zbytek valut si vymění, případně vybere z bankomatu až v cílové destinaci. Podobné množství respondentů – 43 % převážně z řad osob starších 55 let – si naopak z domova vozí veškeré valuty, protože si je nepřeje vybírat ani měnit v zahraničí.

Pouze ve valutách hradí své útraty 32 % oslovených, jde především o osoby nad 55 let. Platby převážně kartou využívá 23 % českých dovolenkářů, zejména mladší ročníky a lidé střední generace do 45 let. Mobilní telefon plánuje použít k platbě na dovolené pouze 6 % dotázaných.

Průzkum srovnávacího portálu Ušetřeno.cz byl proveden v období 12. – 26 6. 2019 na vzorku 850 respondentů starších 18 let napříč Českou republikou.

Pro zajímavost:

Výsledky průzkumu také ukázaly, že české domácnosti si obvykle dovolenou plánují s předstihem minimálně jednoho měsíce, přičemž celá pětina ji dokonce plánuje ihned po skončení minulé dovolené. Naopak na poslední chvíli řeší dovolenou jen 10 % dotázaných. Svému plánu dovolenkáři přizpůsobují také dobu, po kterou na pobyt v cizině šetří – například 36 % dotázaných spoří celý rok.