Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Pozvánka: Výstava pro všechny smysly

v zti indick mangoV říjnu Botanická zahrada hl. m. Prahy slavnostně zahájila tradiční výstavu pro všechny smysly, kterou pořádá už po třiadvacáté. Patronem letošního ročníku se stal herec Jan Potměšil. Výstava tentokrát vznikla v mezinárodním týmu v rámci evropského programu Erasmus+ ve spolupráci s kolegy z botanických zahrad z Polska, Maďarska a Švédska.

Halloween v Hard Rock Cafe Praha

halloween drinksBlíží se nejstrašidelnější večer v roce - Halloween, který se v Hard Rock Cafe Praha již tradičně slaví dětským brunchem, večírkem pro dospělé i speciálními položkami v menu! Na své si tak přijdou milovníci hudby, zábavy i dobrého jídla a pití. Celé oslavy se ponesou v příjemné strašidelné atmosféře se stylovými dekoracemi.

Svátek Svatého Huberta na zámku Loučeň

svatohubertske-2018-malePrvní listopadovou sobotu tedy 3. listopadu, oslaví na zámku Loučeň společně s časopisem Myslivost a Českomoravskou mysliveckou jednotou svátek svatého Huberta, patrona a ochránce myslivců. Ten bývá na obrazech zpodobňován po boku jelena se zlatým křížem. Jeho památce a na počest myslivosti jsou věnovány Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň. Zámečtí pánové byli od nepaměti známí svou vášní k honům.

Horská turistika, víno i wellness služby. Podzimní dovolenou v tuzemsku volí stále více Čechů

0ebzxto1rh1nlwa5 gargzxqlzxq1sbljlzzwzv30gqjd8ghjr2utp-sgdslng3gjqqz7jaPodzimní období láká Čechy ke krátkým dovoleným v blízkosti bydliště více než vloni. Zhruba 10% nárůst zájmu domácích turistů zaznamenávají jak provozovatelé ubytování, tak cestovní kanceláře. Nejpopulárnějšími lokalitami jsou Krkonoše a jižní Morava. Během tuzemské dovolené si pak Češi neváhají připlatit za dostupné wellness i zábavu pro děti.

Výstava cenných rukopisů ze zámecké knihovny

kniha 2Letošní rok je na děčínském zámku ve znamení někdejší thunovské knihovny, jedné z největších knižních sbírek v první třetině 20. století. Již v červnu se její část v počtu zhruba čtyř tisíc kusů vrátila na zámek. Na podzim bude k vidění její vůbec nejcennější část – sbírka rukopisů.

Galerie Tančící dům o týden prodlužuje výstavu slavných filmových kostýmů, nově potrvá do 21. října

03 noc_na_karlstejneVýstava Retro biják 60. – 90. let věnovaná kostýmům z československých filmů a seriálů bude prodloužena do 21. října 2018. Galerie otevřela tuto výstavu v polovině května. Ve čtyřech patrech Tančícího domu je k vidění přes 200 originálních kostýmů doplněných fotografiemi a filmovými rekvizitami z celkem 70 slavných snímků, které všichni důvěrně znají ze stříbrného plátna nebo televizních obrazovek.

Vánoční prohlídky na Zámku Loučeň & Příběh vánočního stromečku

jprerovsky zamek_loucen_16a0091 2Vánoce a doba adventu je u nás spojována s rodinnou pohodou a dodržováním tradic, které si každý nese ze svých domovů. Některé tradice si vytváří daná rodina sama, jiné přebíráme z generace na generaci. O tom, že vánoční tradice u nás nejsou pouze o vánočním kapru a stromečku přesvědčí v adventním čase své návštěvníky Zámek Loučeň. Loučenští připravili a představí tajemnou symbolikou Vánoc v novém velmi bohatém programu.

Plzeň hostí v říjnu tradiční pivní akce, jedinečné výstavy i oslavy k výročí vzniku republiky

plze sk dvorkyMěsto Plzeň nabízí pestrou nabídku akcí pro výletníky také v podzimních měsících. V říjnu si v západočeské metropoli užijí festival pouličních umělců Pilsen Busking Fest, oblíbenou pivní akci PilsnerFest, tradiční podzimní Havelské trhy, pivovarské bavorsko-české setkání Treffpunkt, neotřelé výstavy i oslavy výročí 100 let našeho státu.

Děčínský zámek uvede Sváťovo divadlo

dsc 0050Sváťovo dividlo tvoří manželé Sváťa a Alenka Horváthovi z Litoměřic. Svatopluk Horváth, známý jako Sváťa, není jen loutkoherec, ale také sběratel loutek a jejich velký obdivovatel. Za dobu svého působení nashromáždil více než 200 dřevěných marionet. Pro letošní předvánoční období chystá spolu s děčínským zámkem jejich speciální výstavu, která potěší velké i malé návštěvníky.

Strana 31 z 60