TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko 5 skvostů ukrytých přímo v centru českých měst

5 skvostů ukrytých přímo v centru českých měst

stezkakorunami

Podzimní plískanice zrovna nelákají na pobyt v přírodě, pevnou půdu pod nohami nabízí spíš městská dlažba. Co dělat, když je všechno zavřené, ale doma už nevydržíte sedět? Využijte volné víkendy, nabalte si roušku, čaj do termosky i teplé oblečení a vyrazte objevovat skvosty ukryté přímo na českých náměstích!

1.) Černá věž: Dominanta Českých Budějovic

Spíše než do Českých Budějovic jezdí většina lidí na výlet do Českého Krumlova. Zastávka v regionálním centru Jihočeska se ale vyplatí! Na hlavním náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích můžete totiž omrknout Černou věž.

Vysoká je 72,29 metrů a standardně poskytuje výhled na celé centrum města. Na ochoz ve výšce 46 m nad zemí vede 225 schodů. Dostavěna byla v roce 1577 a původně sloužila jako hlásná a strážná věž a také jako zvonice. V interiéru věže je umístěno šest zvonů. Největší z nich je Bummerin, který váží 3,5 tuny, je vysoký 147 cm a pochází z roku 1723.

Přímo ve věži dříve bydlel věžní, který měl za úkol bedlivě sledovat město a okolí. Dokud neměla věž telefonické spojení s hasičskou stanicí, musel věžný ohlašovat podezřelý oheň či kouř údery do zvonu, dále vyvěšoval červený prapor a v noci červenou lucernu. Na věži bydlel i se svou rodinou, vodu a všechno ostatní tahali na věž pomocí rumpálu a ve věži chovali drobné zvířectvo – husy, králíky a někdy i kozu či ovci.

Do věže se teď bohužel nedostanete, ale její krásou se můžete kochat i zespodu. Její brány se zase otevřou v dubnu, kdy ji budete moci navštívit denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00 hodin a vstupné je pro dospělou osobu za 40 Kč.

2.) Klenot města pod Ještědem: Novorenesanční radnice v Liberci

Pokud vyrazíte na výlet do jakéhokoliv města, radnice většinou nepatří mezi hlavní zastávky, které navštívíte. V případě Liberce byste ale udělali chybu! Liberecká radnice totiž patří k nejcennějším památkám ve městě.

Novorenesanční radnici postavila v letech 1888-1893 známá firma Sachers a Gärtner podle návrhu vídeňského architekta Franze Neumanna, a tak není divu, že svým vzhledem budova připomíná radnici vídeňskou. Nad mohutným vstupním portálem upoutá pozornost kamenný reliéf znázorňující založení staré i nové radnice a balustrádový balkón, ze kterého hovořily mnohé významné osobnosti.

Řadu návštěvníků láká možnost výhledu z radniční věže, která je v rámci prohlídky přístupná pouze v letních měsících a nabízí zajímavý pohled na centrum města. Při výstupu na věž si navíc můžete detailně prohlédnout mechanismus radničních hodin a své kouzlo má dozajista i pochod přes půdu radnice, která je jakýmsi protipólem bohatě zdobených interiérů. Budova má 80 místností ve čtyřech nadzemních podlažích.

Až se rozvolní opatření, budete moci libereckou radnici navštívit každý čtvrtek od 9:00 do 15:00 hodin. Vstupné pro dospělou osobu je za 70 Kč.

3.) Na den pod zem: Jihlavské podzemí

Dnešní Jihlava je moderní centrum kraje Vysočina, ale v minulosti to bylo město, jež společně s Kutnou Horou neslo hrdý titul stříbrné pokladnice českého království. Prohlédněte si mimořádně rozlehlé náměstí, historické centrum s šachovnicovou sítí a hlavně, mimořádně spletitý labyrint podzemních chodeb!

Jihlavské podzemí je druhou největší sítí podzemních chodeb na území České republiky, hned po Znojemském podzemí. Celková délka činí 25 km. Vzniklo vzájemným propojováním středověkých sklepů. Chodby vyražené ve skále v několika úrovních se táhnou téměř pod všemi domy kolem hlavního náměstí a vedou až 18 metrů hluboko. Podzemní labyrint ovšem proslavila zejména fosforeskující chodba – když průvodce zhasne světlo, její zdi záhadně světélkují.

Do podzemí sice teď nemůžete, i tak vás ale uchvátí návštěva samotného centra. Projděte se podél opevnění, jehož hradby byly vybudovány kolem vznikajícího města krátce po jeho založení před polovinou 13. století. Během stejného období vznikla i Brána Matky Boží (na obrázku), která je typickým symbolem města a je také jedinou branou, jež se zachovala z pěti středověkých městských bran.

4.) Do Brna na památník Mohyla míru

Dobře, není to tak docela v centru města. Ale zapomeňte na Špilas! Pokud zavítáte do Brna, měli byste se vydat na památník Mohyla míru, kam jednoduše dojedete MHD. Památník byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. 12. 1805) podle záměru kněze A. Slováka jako naplnění jeho myšlenky učinit z centra někdejšího bojiště pietní „místo světla“, memento válek.

V renovovaném muzejním objektu sousedícím s památníkem mohou návštěvníci zhlédnout netradičně pojatou multimediální expozici Bitva tří císařů - Slavkov/Austerlitz 1805. V areálu památníku každoročně na přelomu listopadu a prosince probíhá pietní akt k uctění padlých jako vyvrcholení vzpomínkových akcí k výročí bitvy.

Pobyt na Mohyle míru zpříjemňuje návštěvníkům kavárna, jejíž otevírací doba je přizpůsobena otevírací době památníku. Do památníku se nyní bohužel nepodíváte kvůli nařízení vlády, ale výdejní okénko kavárny je otevřené, takže můžete památník omrknout aspoň zvenčí.

K památníku vás doveze pravidelná městská linka MHD - bus č. 48 z ul. Úzká - OD Tesco u hlavního nádraží do obce Prace - náves a dále 1,2 km procházkou pěšky.

5.) Perla UNESCO: Zámek a klášter v Třebíči

Jeden zámek jsme si nakonec přece jen nechali. Najdete jej v Třebíči a spadá na seznam Světového dědictví UNESCO. Stojí v severozápadní části města, nad levým břehem řeky Jihlavy. Dnešní zámek v Třebíči býval původně benediktinským klášterem.

V zámku se v současnosti nachází zrekonstruované Muzeum Vysočiny, které zde započalo provoz na konci listopadu roku 2013. Roku 2018 byl zámek Třebíč dopsán na seznam UNESCO jako součást komplexu třebíčských památek. Výbor světového dědictví rozšířil hranici třebíčského

komplexu památek o zámek, který jako bývalý klášter bezprostředně navazuje na baziliku svatého Prokopa. Bazilika je společně s židovskou čtvrtí a židovským hřbitovem památkou UNESCO již od roku 2003.

Prohlídková trasa přibližuje historii kláštera, baziliku z hlediska stavebního vývoje i fungování pro duchovní účely, rozdělení kláštera na jednotlivé části a budovy. Součástí prohlídky je i opevnění bývalého kláštera a návštěva zámecké ledovny, která v parných letních dnech poskytne příjemné prostředí. Prohlídka končí na vnitřním nádvoří dnešního zámku, původním rajském dvoře kláštera.

Prohlídka je na objednávku (TIC Bazilika), min. počet je 5 osob. Vstupné stojí 150 Kč pro dospělé, 100 Kč pro seniory a studenty a 300 Kč pro rodiny. Běžná sezona zde končí v září, takže se na prohlídku tak jako tak nedostanete. Obhlídku zámku zvenčí však můžete spojit s pohodovou procházkou po městě.